Iata cateva din ceaiurile bune intr-o cura de slabire:
Ceaiul verde. Este un antioxidant eficient, dizolva grasimile, reduce absorbtia acizilor grasi si, in plus, scade nivelul colesterolului. Are un efect revigorant, fiind un bun inlocuitor al cafelei, datorita continutului de teina, care spre deosebire de cafeina se absoarbe treptat in organism.
Ceaiul de urzica. Contine vitamine (C, K, B12, A) si calciu, are un efect curativ pentru persoanele anemice, fiind recomandat in cura de slabire. Ajuta la combaterea unor boli precum reumatismul, diabetul, ulcerul, piatra la rinichi. Stimuleaza imunitatea, previne retentia de apa si, de asemenea, taie pofta de mancare.
Ceaiul din frunze de dud. Ajuta in cura de slabire, printre avantaje numaranduse si faptul ca ajuta la tratarea unor afectiuni precum ulcerul, gastrita sau diareea. Se folosesc frunzele de dud uscate.
Ceaiul din frunze de nuc. Contine vitamina C, calciu si minerale. Nu este recomandat consumul a mai mult de patru lingurite pe zi, in cantitati mari devenind toxic.
Ceaiul de papadie - are un efect puternic detoxifiant si diuretic. Este un bun tonifiant si reduce colesterolul.
Ceaiul negru.Este asemanator in proprietati cu ceaiul verde, favorizand arderea grasimilor. Grabeste metabolismul si regleaza nivelul glicemiei prin continutul de theaflavina si thearubigina, substante care au un efect asemanator cu cel al insulinei.
Ceaiul de soc - provoaca transpiratie abundenta, elimina toxinele din organism, are efect laxativ si ajuta la scaderea in greutate.
Ceaiul de anghinare - ajuta la eliminarea toxinelor si imbunatateste digestia.
Ceaiul de maces - elimina toxinele din organism, are un continut bogat in vitamina C, care are efect antioxidant. Are efect diuretic, stimuleaza secretia biliara.
Ceaiul din matase de porumb - are efect diuretic.
Ceaiul de leustean - ajuta digestia, dizolva pietrele la rinichi. Este un diuretic puternic.
Ceaiul din coaja de crusin - are puternice proprietati purgative.
Ceaiul de cicoare - favorizeaza secretia biliara, ajuta la detoxifierea ficatului si la refacerea celulelor hepatice.
Lamaia - are un puternic efect antioxidiant si detoxifiant. Contine vitamina C, iar uleiul din coaja de lamaie are proprietati de detoxifiere si de curatare a rinichilor si a ficatului.
Volbura si patlagina. Au efect laxativ, favorizand eliminarea toxinelor pe cale intestinala.
Ienuparul si papadia. Actioneaza la nivelul epiteliului renal, stimuland excretia acidului uric, a clorurilor si a apei.
Sunatoarea si patlagina. Iti protejeaza ficatul si joaca un rol important in metabolizarea lipidelor, in neutralizarea si eliminarea substantelor nocive pentru organism.
Salvia si papadia. Stimuleaza secretia bilia. Contribuind la buna digestie a grasimilor.
Hoodia gordonii. Este o planta originara din desertul Kalahari, folofista de secole de triburile nomade, aflam de la dr. Carmen Nonn. Ea actioneaza la nivelul centrului satietatii din hipotalamus, eliberand un compus chimic similar cu glucoza, dar de 100 de ori mai puternic care inhiba senzatia de foame.
Garcinia cambogia. Este fructul unui copac care creste in India si Asia de sud si actioneaza eficient asupra controlului greutatii, spune dr. Carmen Nonn. "Numeroase studii au aratat ca acesta reduce apetitul, impiedica transformarea glucidelor in lipide, arde grasimile preexistente, induce termogeneza, astfel scade greutatea corporala si previne acumularea de lipide in ficat", adauga specialistul.
Semintele de in. Induc senzatia de satietate si reduc absorbtia grasimilor, pentru ca au un continut bogat de mucilagii care se depun pe suprafata mucoasei gastro-intestinale.
Cicoarea si spirulina. Contribuie la controlul greutatii prin scaderea apetitului, avand totodata si efect hipocolesterolemiant.
Cicoarea favorizeaza secretia biliara, detoxifierea ficatului si refacerea celulelor hepatice, motiv pentru care este recomandata ca adjuvant in tratarea alcoolismului.
Crusinul. Coaja de crusin are proprietati purgative, deci este recomandat in constipatia cronica. Trebuie administrat cu precautie pentru ca este cu adevarat eficient!
Feniculul este antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale; are efect sedativ.
Gingseng – radacina – este tonic, stimulant si revitalizant.
Hibiscus. Cunoscut si sub denumirea de trandafir chinezesc sau trandafir japonez, este antiinflamator, usor laxativ si antioxidant.
Lamaia este un puternic antioxidiant, detoxifiant si o sursa clasica de vitamina C. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice; lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Lemnul dulce are efect diuretic si laxativ; fluidizeaza secretiile, inclusiv mucozitatile intestinale marind motilitatea digestiva.
Un purgativ „de mare angajament” se obtine prin combinarea, in parti egale, a pulberii din scoarta de crusin cu pulbere de lemn dulce. Nu se administreaza mai mult de 3 g (un varfulet de cutit) intr-o priza.
Lemongrass are proprietati antibacteriene si antifungice, ajuta la detoxifiere si energizare.
Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi; stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand digestia si expectorarea.
Lotusul are efect laxativ si detoxifiant.
Macesele au efect diuretic si stimulator al secretiei biliare. Contin vitamina C care este antioxidanta dar, pe de alta parte, sporeste pofta de mancare.
Matasea de porumb este diuretica.
Menta regleaza digestia si stimuleaza secretia biliara. Atentie! Consumata in cantitati prea mari, menta poate sa constipe.
Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative.
Mesteacanul. Frunzele au efect diuretic si faciliteza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp.
Nalba: emolient, maturativ, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ.
Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia.
Senna reprezinta frunzele si/sau fructele plantelor din specia Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, leguminoase originare din Africa. Stimuleaza motilitatea intestinala, in special cea a intestinului gros si diminueaza absorbtia apei si electrolitilor.
Socul. Ceaiul de soc provoaca transpiratia intensa, scaderea in greutate si ajuta la eliminarea toxinelor. Este folosit ca adjuvant in tratarea gripei, a bronsitelor sau a virozelor. In plus, socul inhiba senzatia de foame si te scapa de celulita.
Trei-frati-patati, planta cunoscuta si sub numele de barba-imparatului, este, de fapt, ruda de la tara a panselutei, din familia Violaceae. Are proprietati diuretice si expectorante. Are activitate depurativa, antialergica si usor laxativa.
Urzica: depurativ de baza, diuretic cu eliminare masiva de acid uric, expectorant si antitusiv, antidiabetic, astringent, tonic general, tonic capilar si cicatrizant. Compenseaza lipsa de fier din alimentatie, prevenind anemia feripriva.
Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii.
Volbura, numita si rochita-randunicii, are proprietati laxative, coleretice si colagoge, marind cantitatea de bila secretata si stimuland contractiile colecistului.
Modurile de preparare a ceaiurilor
1. Infuzia este cel mai utilizat mod de a prepara un ceai. Pentru o cana de ceai, se toarna 250 ml de apa fierbinte, la 100 – 80°C, peste o cantitate de planta uscata, de obicei, o lingurita (daca nu este deja dozata in pliculete).
Vasul se lasa acoperit timp de 15 – 20 de minute, si apoi se strecoara.
Decoctul este ceaiul preparat prin fierbere. Se fierb partile lemnoase ale plantelor: radacinile si tulpinile. In cazul nostru, scoarta de crusin. Acesta trebuie sa fiarba pana la 30 de minute.
Modurile de administrare
Pentru a-si atinge scopurile, ceaiurile se beau in anumite momente ale zilei, in functie de actiunea specifica a fiecaruia.
Ceaiurile depurative se iau pe stomacul gol, deci inaintea meselor.
Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa. Preferabil, seara, pentru ca efectul lor nu este instantaneu ci necesita 6-8 ore de procesare. In acest fel, ele actioneaza in timpul noptii iar efectul se va produce dimineata, la trezire, lasand tractul intestinal usor si relaxat.
Ceaiurile diuretice NU se beau seara, pentru ca actioneaza destul de repede si nu ne vor lasa sa dormim linistiti.
Ceaiurile care au in ele un component tonic, revitalizant, energizant – in mod special, ginseng – NU se beau seara, pentru ca ne vor produce agitatie si insomnie.
Ceaiurile cu efect calmant, sedativ, se vor bea seara, pentru ca, baute dimineata, ne vor demobiliza pentru o buna parte a zilei.
Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi.
Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Daca este vorba despre un ceai calmant care se bea inainte de culcare, va fi doar o cana. Este bine sa incepem orice cura cu o cana, ca sa observam efectul si sa surprindem o eventuala intoleranta.
Ceaiul de lotus - are efecte detoxifiante si laxative.
Ceaiul de lemn dulce- digestia este ajuta prin consumarea acestui ceai, deoarece are efect laxative si diuretic si ajuta la fluidizarea secretiilor intestinale.
Ceaiul de chimen - poate sa absoarba grasimile si determina o stopare a poftei de mancare
Ceaiul de cicoare - radacina acestei plante contine numeroase vitamine: B, E, K, A, C, dar si calciu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu. Ceaiul de cicoare scade colesterolul din sange, stimuleaza functionarea normala a metabolsimlui si taie pofta de mancare. Ajuta si la refacerea mucoasei intestinale in cazul persoanelor bolnave de ulcer si ajuta si in cazul calculilor renali. Cicoarea lupta si impotriva cancerului de colon. Este foarte indicata in curele de slabire.
Ceaiul de coriandru - este un aliat de incredere pentru stimularea secretiei digestive.
Ceaiul de scortisoara - ajuta la scaderea in greutate. Se fierbe in apa, o lingura de miere si jumatate de lingurita de scortisoara. Continutul rezultat se bea in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de micul dejun. Totodata ceaiul de scortisoara ajuta si in cazurile de oboseala, colesterol ridicat, afectiuni cardiace, dureri dentare.
Ceaiul de coada soricelului- taie pofta de mancare. Se consuma zilnic 3 cani de ceai, inainte de mese.
Ceaiul din flori de porumbar - florile de porumbar contin mai multe substante active, care au efect laxative, detoxifiant si diuretic.
Ceaiul de pelin - este adjuvant in digestie, are proprietati antiinflamatoare, tulburari ale vezicii biliare. In cazul persoanelor care doresc sa slabeasca, ceaiul de pelin ajuta la pierderea apetitului. Ceaiul de pelin se poate prepara dintr-o lingurita de pelin uscat pentru aproximativ 250 de mililitri de apa fierbinte; se tine la infuzat 15 minute, dupa care se consuma inainte de mese, cu 15 minute. Specialistii recomanda o cura de maxim o luna, deoarece, consumat in exces, poate produce convulsii, ameteala, insomnie, stari de voma. Femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceai de pelin, deoarece poate produce convulsii.
Ceaiul de nuc - contribuie la diminuarea greutatii. Se prepara un ceai cu 250 de mililitri de apa fierbinte peste care se adauga o lingurita cu frunze uscate. Continutul trebuie sa se lase la infuzat aproximativ 15 minute. Se beau 3 linguri de ceai, de patru ori pe zi.
Ceaiul din frunze de dud - est util in afectiuni precum gastrita, diaree sau ulcer, dar si in cazul persoanelor care doresc sa slabeasca. Se prepara o infuzie de frunze de dud, adaugate in 250 de mililitri de apa fierbinte; acest ceai trebuie baut neindulcit in trei serii, dupa o ora de la masa.